ΤΟΣΥΝ ΑΛΙΜΟΥ: Τι είναι αυτό;

2014-04-11 22:18

  Ο θεσμός των τοπικών συμβουλίων νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν.) αποτελεί έναν πρωτοποριακό θεσμό στην ελληνική επικράτεια.

  Επίσημα λειτούργησαν από την άνοιξη του 2008, με κοινές εκλογές σε όλη την Ελλάδα ταυτόχρονα, όπου συμμετείχαν οι νέοι 15-28 ετών στον εκάστοτε δήμο, αφού πρώτα εγγράφηκαν στο μητρώο νέων του δήμου.

  Ο θεσμός είναι ευρωπαϊκός, σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει λειτουργήσει επιτυχημένα για πάνω από μία δεκαετία και δίνει την δυνατότητα στους νέους ενός Δήμου να εκφράζονται ακόμη και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, διαμέσου του εκπροσώπου τους, ο οποίος κατέχει θέση κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων στο δημοτικό συμβούλιο και είναι ο αρμόδιος να εκφέρει γνωμοδότηση για θέματα νέων.

  Η ανησυχία για την δημιουργία Συμβουλίων Νέων και στον Άλιμο, οδήγησε στο τέλος του 2005 μία μεγάλη ομάδα νέων με διαφορετικές πολιτικές καταβολές και με διασπορά ηλικιών -από 16 μέχρι και 27- στην δημιουργία μίας πρωτοβουλίας νέων για την δημιουργία Δημοτικών Συμβουλίων Νέων (ΔΗ.ΣΥ.Ν. όπως λέγονταν τα μη θεσμοθετημένα συμβούλια νέων τότε).

  Η πρωτοβουλία, στην οποία είχα την τιμή να συμμετάσχω, πρωτοπόρησε για την εποχή, δημιουργώντας blog, συναντήθηκε με όλες τις δημοτικ ές παρατάξεις, με τους υπεύθυνους αντιδημάρχους για θέματα νεολαίας, ενώ είχε τακτικές συναντήσεις κάθε εβδομάδα σε συγκεκριμένο μέρος και συγκεκριμένη ώρα.

  Νέοι φιλελεύθεροι, αριστεροί, απολιτικ κ.α. συναντιόντουσαν  με  ένα μόνο κοινό σκοπό : την αγάπη τους προς τον Άλιμο και την ενδυνάμωση της φωνής της νεολαίας στη διοίκηση του δήμου.

  Άξιο μνείας αποτελεί το γεγονός ότι στις δημοτικές εκλογές του 2006 αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας συναντήθηκε τότε με το σύνολο (6) των επικεφαλής-υποψηφίων δημάρχων για τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2006 και πολλές από τις προτάσεις της, όπως για παράδειγμα η κάρτα νέου δημότη, η επαναλειτουργία του κέντρου νεότητας στον πεζόδρομο της Αγίου Δημητρίου και η δημιουργία εξωτερικού γυμναστηρίου υιοθετήθηκαν από τις περισσότερες παρατάξεις. Επιπλέον, παρά τις πιέσεις, κανείς τότε από την πρωτοβουλία δεν πολιτεύτηκε κι αυτό εκτιμήθηκε από πολλούς νέους της περιοχής, φτάνοντας η πρωτοβουλία να αριθμεί στις αρχές του 2007 πάνω από 150 μέλη και με δράσεις που γίνονταν με ελάχιστη διαφήμιση και πενιχρά οικονομικά μέσα.

  Φτάσαμε, λοιπόν, στο 2008! Η Κυβέρνηση έχει επίσημα θεσμοθετήσει τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. και δίνει ένα διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων για την εγγραφή στα μητρώα νέων. Δυστυχώς, στον Άλιμο δόθηκαν ελάχιστες ώρες την μέρα και συγκεκριμένες μέρες της βδομάδας για να γραφτεί κανείς στα μητρώα νέων, στη γραμματεία του τότε υπεύθυνου αντιδημάρχου, με αποτέλεσμα να γραφτούν λιγότεροι αναλογικά σε σχέση με άλλους δήμους.

  Η σκληρή κομματική κατεύθυνση που δόθηκε από την Διοίκηση του δήμου, αλλά και η μετέπειτα αδράνεια του ΤΟΣΥΝ διέλυσαν κάθε ελπίδα για ισχυρή εκπροσώπηση της νεολαίας στα πράγματα του δήμου. Τα περισσότερα μέλη της πρωτοβουλίας απεχώρησαν λυπημένοι και εν πολλοίς αηδιασμένοι, διοικητικά συμβούλια δεν γίνονταν και οι θέσεις μοιράστηκαν βάσει του κόμματος, χωρίς να υπάρξει, κάποιος στοιχειώδης διάλογος, έστω για τα μάτια του κόσμου, με το σκεπτικό ότι η πλειοψηφία επιβάλλεται στη μειοψηφία. Φυσικά και δεν υπήρχε καμία απολύτως θέση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αφού δεν εμφανιζόταν κανείς εκπρόσωπος  στις συνεδριάσεις. Επίσης, η μόνη γνωστή δράση στον Άλιμο του ΤΟΣΥΝ είναι κάποια πάρτι τα καλοκαίρια στην παραλία.

  Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς διεξήγε διάλογο πρόσφατα για την αναμόρφωση των ΤΟΣΥΝ, ενώ αναμένεται και σχέδιο νόμου από το Σεπτέμβριο, που θα καθορίζει εκ νέου και με λεπτομέρειες στο πλαίσιο του Καλλικράτη τις αρμοδιότητες.

  Ο Άλιμος, που δεν αποτελεί έναν γερασμένο δήμο, αλλά αντίθετα έχει μία ισχυρή και ζωντανή νεολαία δεν μπορεί να μείνει κι αυτή τη φορά έξω από τις εξελίξεις!

  Πρωτοβουλίες, όπως η πετυχημένη του 2005-2006, θα πρέπει να αποτελούν τον οδηγό για το πώς θα πρέπει να κινείται η νέα γενιά: ελεύθερα, πρωτοπόρα, ανεξάρτητα. Ταυτόχρονα όμως, η εκάστοτε διοίκηση του Δήμου δεν θα πρέπει να θεωρεί μαγαζάκι της έναν ευρωπαϊκό θεσμό, όπως θεωρήθηκε το ΤΟΣΥΝ στο δήμο μας. Και εάν παρατηρεί αδράνεια, όπως έγινε στο Δήμο μας, θα πρέπει να εμπνέει τους νέους κι όχι να αφήνει στην τύχη του το ΤΟΣΥΝ, όπως έγινε με την διοίκηση στον Άλιμο.

  Με αυτές τις σκέψεις, σας καλώ να κλείσουμε τα μάτια στο κακό, άσχημο, ανύπαρκτο παρελθόν και σε αυτούς που το εκπροσωπούν! ΤΟΣΥΝ στο δήμο Αλίμου ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ και τυπικά δεν υπάρχει από το 2010, οπότε κι έληξε η διετής θητεία του. Ας ελπίσουμε ότι ανεξάρτητες κινήσεις νέων που θα αψηφήσουν τα εμπόδια και θα βγουν μπροστά και θα διεκδικήσουν ότι τους αναλογεί.

  Η παράταξής μας ΆΛΙΜΟΣ ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ αυτής της αντίληψης είναι: όχι του ελέγχου, όχι του εναγκαλισμού, αλλά της στήριξης, της ενδυνάμωσης και της έμπνευσης σε δράσεις κάθε πρωτοβουλίας κοινωνικής, πόσο μάλλον του θεσμού των Τοπικών Συμβουλίων Νέων. 

Θα είμαστε δίπλα στους σκεπτόμενους νέους του τόπου!

Θα δώσουμε τα εργαλεία εκείνα που θέλουν για να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να πάει ο Άλιμος μπροστά, να πάει η πατρίδα μας μπροστά!